Kablo & Bobin Teli Proses Otomasyonu

Bobin bir iletken telin üst üste ya da yanyana sarilmasi ile üretilen devre elemanidir. Bobinin birimi henry (H), simgesi ise L dir.

Bobine AC akim uygulandiginda, akimin yönü sürekli degistiginden dolayi bobin etrafinda bir manyetik alan olusur. Bu manyetik alan akima karsi ek bir direnç gösterdiginden, AC devrelerde bobinin akima gösterdigi direnç artar. DC devrelerde ise bobinin akima karsi gösterdigi direnç, sadece bobinin üretildigi metalden kaynaklanan omik dirençtir.

Bobinlerin üzerine sarildigi kisma makara, mandren ya da karkas, iletken mandren üzerinde bir tur yapisina ise spir, tur ya da sarim denir. Bobin sarimlarinda genellikle üzeri vernikli (izoleli) bakir tel kullanilir.

Indüktans, bobinin kendi kendini etkileme derecesidir. Indüktans birimi henry 'dir. Bir henry, bobin üzerinden geçen 1 A degerindeki AC akimin 1 saniyedeki degisimi, 1 voltluk zit elektromotor kuvveti (EMK) olusturuyorsa bu bobinin indüktansina karsilik gelen miktardir. Henry, indüktans degeri bakiminda çok yüksek bir degere karsilik geldigi için uygulamalarda çogunlukla henry 'nin ast katlari kullanilir.

1 H = 1000 milihenry = 1000000 mikrohenry

Bobin Nedir, Bobin ÇesitleriBobinler ile kondansatörler arasindaki benzerlik her iki devre elemaninin da elektrik enerjisini harcamayan reaktif devre elemanlari olmalaridir. Kondansatörlerin elektrik yüklerini depolayabildikleri gibi, bobinler de elektrik enerjisini kisa süreligine manyetik alan olarak depo ederler. Bu iki devre elemani arasindaki önemli fark ise; kondansatörler devreye bagliyken gerilimi geri birakirken (faz farki), bobinlerin gerilimi ileri kaydirmasidir. Bobin ve kondansatörlerin gerilim ve akim arasinda yarattigi faz farki uygulamalarde farkli sekillerde fayda ve zararlara neden olur.